Czym są białka? - Podstawy Dietetyki
Białko w naszym organizmie pełni funkcje budulcową. Bez odpowiedniej ilości białka w diecie nie będziemy mogli budować mięśni. Ale czym tak właściwie jest białko?
Białko od strony chemicznej
Białka to wielocząsteczkowe biopolimery. Wchodzą w skład budowy wszystkich żywych organizmów. Zbudowane są z reszt aminokwasów, które są ze sobą połączone wiązaniami peptydowymi (-CONH-). Główne pierwiastki, które wchodzą w skład budowy białek to: Węgiel, Tlen, Azot, Wodór, Siarka i Fosfor. Synteza białek w organizmie odbywa się przy udziale Rybosomów.
Białka ze względu na budowę i skład możemy podzielić na: Proste i Złożone.
Dzielimy je także ze względu na wartości odżywcze na: Pełnowartościowe i Niepełnowartościowe.
Pełnowartościowe - Zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne
Niepełnowartościowe - W swoim składzie nie posiadają wszystkich aminokwasów
Wpływ białka na budowanie sylwetki
Białko jest jednym z najważniejszych elementów, w rozwijaniu naszej formy. Jego niedobór może być czynnikiem ograniczającym optymalny przyrost masy mięśniowej. Przyjęte jest, że jako osoby trenujące na siłowni, powinniśmy spożywać 2g białka na kilogram masy ciała. Najnowsze badania mówią jednak, że spożycie białka na poziomie 1,7g na kilogram masy ciała jest wystarczające. Jak wygląda to w praktyce? Nawet gdy będziemy jedli 2,5g, nie wpłynie to negatywnie na nasze zdrowie. Więc ile w końcu tego białka? Wszystko zależy od naszych indywidualnych preferencji i wielkości naszego zapotrzebowania kalorycznego. Kiedy jesteśmy na redukcji, białko nie tylko pozwala utrzymywać zbudowane mięśnie przy deficycie kalorycznym. Zwiększone spożycie białka powoduje, że nie jesteśmy aż tak bardzo głodni, co na pewno przekłada się na nasze samopoczucie.
Źródła Białka
Do dobrych źródeł białka należy: Mięso Drobiowe, Wołowina, Nabiał (Twarogi, Serki Wiejskie), Odżywka Białkowa, Ryby, Jaja
Produkty te zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy i dużą ilość białka




Komentarze
Prześlij komentarz