Czym są tłuszcze? - Podstawy dietetyki
Teraz mowa o kolejnym składniku, którzy występuje w pożywieniu. Mianowicie o tłuszczach i o tym jak ważną rolę pełnią w organizmie.
Tłuszcze od strony chemicznej
Tłuszcze to zwyczajowa nazwa: lipidów, estrów glicerolu i kwasów tłuszczowych. Reszty kwasowe zawierają zwykle od 12 do 18 atomów węgla. Większość nie ma zapachu i są nierozpuszczalne w wodzie. Mają obojętny odczyn pH. Te naturalne zawsze są mieszaninami różnych estrów glicerolu. Podstawowy podział ze względu na pochodzenie to podział na: Tłuszcze roślinne,Tłuszcze zwierzęce i Sztuczne.
Wpływ na organizm
Tłuszcze pełnią wiele ważnych funkcji. Są najbardziej kalorycznym makroskładnikiem. Dostarczają aż 9kcal w 1g. Tłuszcze są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin (A, D, E, K). Regulują pracę naszej gospodarki hormonalnej. Niedobór może prowadzić do problemów ze zdrowiem. U kobiet np. brak miesiączki. Są składnikiem, którego nie może zabraknąć w naszej diecie ponieważ bez niego nie jesteśmy w stanie funkcjonować.
Ile jest nam potrzebne?
Dokładna ilość tłuszczu zależy od naszego zapotrzebowania kalorycznego. Jest on szczególnie ważny u kobiet. Jeśli kobieta ma problemy z cyklem menstruacyjnym, możliwe, że spowodowany jest on właśnie zbyt małą podażą tłuszczu. U kobiet kalorie z tłuszczu powinny stanowić około 30% całego zapotrzebowania, u mężczyzn będzie to 20-25%. Taka ilość wystarczy aby organizm mógł prawidłowo funkcjonować.
Dobre źródła tłuszczu
Do dobrych źródeł należą: Oliwa z oliwek, Ryby, Olej kokosowy, Olej lnianym, Olej rzepakowy, Orzechy, Masło orzechowe, Awokado, Słonecznik
Dla podsumowania...
Jeżeli w waszej diecie tłuszcz występuje w znikomych ilościach, zalecam zmienić dietę ewentualnie dietetyka. :)
Tłuszcze od strony chemicznej
Tłuszcze to zwyczajowa nazwa: lipidów, estrów glicerolu i kwasów tłuszczowych. Reszty kwasowe zawierają zwykle od 12 do 18 atomów węgla. Większość nie ma zapachu i są nierozpuszczalne w wodzie. Mają obojętny odczyn pH. Te naturalne zawsze są mieszaninami różnych estrów glicerolu. Podstawowy podział ze względu na pochodzenie to podział na: Tłuszcze roślinne,Tłuszcze zwierzęce i Sztuczne.
Wpływ na organizm
Tłuszcze pełnią wiele ważnych funkcji. Są najbardziej kalorycznym makroskładnikiem. Dostarczają aż 9kcal w 1g. Tłuszcze są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin (A, D, E, K). Regulują pracę naszej gospodarki hormonalnej. Niedobór może prowadzić do problemów ze zdrowiem. U kobiet np. brak miesiączki. Są składnikiem, którego nie może zabraknąć w naszej diecie ponieważ bez niego nie jesteśmy w stanie funkcjonować.
Ile jest nam potrzebne?
Dokładna ilość tłuszczu zależy od naszego zapotrzebowania kalorycznego. Jest on szczególnie ważny u kobiet. Jeśli kobieta ma problemy z cyklem menstruacyjnym, możliwe, że spowodowany jest on właśnie zbyt małą podażą tłuszczu. U kobiet kalorie z tłuszczu powinny stanowić około 30% całego zapotrzebowania, u mężczyzn będzie to 20-25%. Taka ilość wystarczy aby organizm mógł prawidłowo funkcjonować.
Dobre źródła tłuszczu
Do dobrych źródeł należą: Oliwa z oliwek, Ryby, Olej kokosowy, Olej lnianym, Olej rzepakowy, Orzechy, Masło orzechowe, Awokado, Słonecznik
Dla podsumowania...
Jeżeli w waszej diecie tłuszcz występuje w znikomych ilościach, zalecam zmienić dietę ewentualnie dietetyka. :)




Komentarze
Prześlij komentarz